Een leefbare omgeving begint bij de jeugd

Young Innovators werken aan vergroening

Gezondheid hangt niet alleen af van de individuele keuzes die we maken. Ook de sociale en fysieke leefomgeving heeft veel invloed. Vanuit het programma Gezondheid en Welzijn richt de provincie Zuid-Holland zich dan ook – met partners uit het sociale en fysieke domein – op het gezonder maken van de leefomgeving. Dat doet zij onder meer vanuit de Groene Cirkel Groene Gezonde Stad. Een doelgroep die zeker niet vergeten mag worden, is de jeugd. Eind vorig jaar waren het dan ook jongeren die creatieve vergroeningsoplossingen bedachten voor verschillende Zuid-Hollandse steden vanuit het Young Innovator programma.

Een groene overkapping, een tunnel voor auto’s, meer zitplekken, een bewegend bos, openbare toiletten: 320 leerlingen van 3 middelbare scholen in Den Haag, Rotterdam en Dordrecht bogen zich najaar 2023 over een vergroeningsopgave in hun stad. Tijdens een klimaat-hackaton (Climathon) zijn de jongeren met opdrachten de straat opgegaan, hebben ze geleerd te brainstormen, zijn ze met elkaar in gesprek gegaan over hun overtuigingen en de mate waarin zij zelf invloed denken te hebben op de #toekomst én zijn ze in de huid gekropen van een journalist in 2040. Dit leidde tot originele ideeën voor het vergroenen van pleinen en wijken.

'Leuk om zo te leren'

In de gemeente Rotterdam gingen leerlingen van het Comenius College samen met Rotterdams Weerwoord aan de slag met het drukke Eendrachtsplein. “Ik had nooit gedacht dat de natuur zoveel problemen had, en dat er te weinig groen is in de stad. Ik vind dat hier iets aan gedaan moet worden”, aldus een van de leerlingen. Samen maakten ze een complete herindeling van het plein met meer ruimte voor groen, ontspanning en beweging en veel minder ruimte voor de auto.

In de gemeente Dordrecht bogen de leerlingen zich over het versteende Statenplein in het centrum. Zij kwamen onder andere met een pergola, speeltoestellen en een multifunctioneel podium. Ook zij leverden een volledige herziening op en kwamen met een integrale aanpak tot een oplossing die alle problemen van het plein moet oplossen. “Het is echt leuk om op deze manier te leren terwijl je tegelijkertijd weet dat je ook echt invloed hebt”, aldus een leerling.

In de gemeente Den Haag zagen de leerlingen zich voor een grote opgave gesteld: het vergroenen van de wijk Duindorp, die veel last heeft van hittestress. De leerlingen kwamen erachter dat het in Duindorp niet altijd makkelijk is om veranderingen door te voeren. En dus opperden ze om bewonersavonden te organiseren waar jongeren in gesprek kunnen gaan met bewoners over veranderingen die nodig zijn om de wijk leefbaarder te maken voor mens en dier. “De diversiteit van de ideeën heeft ons echt aan het denken gezet, we willen meer met jongeren aan de slag”, zei Joanne Gendronneau van de gemeente Den Haag na afloop.

Ook aan de slag met de jeugd?

Provincie Zuid-Holland werkt in het programma Groene Cirkels samen met andere overheden, kennis- en groenpartners aan het groener en gezonder maken van steden. Het Young Innovator programma is een van de manieren om jongeren bewust te maken van het belang hiervan. Wil je de jeugd in jouw gemeente ook mee laten denken over vergroeningsopgaven? Kijk op www.young-innovators.nl of mail naar Floris de Boer via floris.deboer@stichtingtechnotrend.nl.

Op de hoogte blijven? Volg de LinkedIn-pagina van Groene Cirkels om op de hoogte te blijven van het nieuws van alle Groene Cirkels.

Gepubliceerd: