Innovatieve boomveren

op het dak van een Alphense ondernemer

Wie een winkel of horecagelegenheid heeft in het centrum van een stad, wil vooral veel publiek aantrekken. Een groen dak heeft dan geen prioriteit. Toch kan het veel brengen, weet Kees van Keeken, eigenaar van Van Keeken Schoenen en voorzitter van de Ondernemersvereniging Centrum Alphen aan den Rijn. Op zijn dak prijken vier bomen die daar met een innovatieve boomveerconstructie op zijn geplaatst. “Het eerste jaar zaten er al eenden.” 

De ‘boomveer’ is een initiatief van The Urban Jungle Project, waar boominnovator Stef Janssen en boomkwekerij Ebben achter zitten. Zij willen steden groener maken op plekken waar dat eerder niet kon, bijvoorbeeld op daken die niet op bomen berekend zijn. Een initiatief dat uitstekend past bij de ambitie van de gemeente Alphen aan den Rijn, die de binnenstad tot wel tien graden wil afkoelen door zo’n 70.000 vierkante meter groen in de stad aan te leggen; vooral op gevels en op daken. Daarvoor werkt de gemeente samen met verschillende partners in de Groene Cirkel Groene Gezonde Stad.

Gezamenlijk belang

Zoveel vierkante meters groen toevoegen is in de stad natuurlijk niet zomaar mogelijk. Althans, niet op straatniveau. En dus gaat de gemeente de hoogte in, vol inzettend op groene gevels en daken. Dat kan de gemeente niet alleen; vastgoedeigenaren moeten mee. Kervezee: “Dus hebben we bekeken: hoe zorgen we ervoor dat het voor deze partijen interessant wordt om mee te werken?” Er bleken legio voordelen te zijn. Niet alleen is een koeler stadshart fijner om in te verblijven – wat meer mensen naar het centrum trekt -, ook zorgt een groen dak voor isolatie. Dat betekent een koeler gebouw in de zomer en minder stookkosten in de winter. Daken gaan bovendien langer mee, de arbeidsproductiviteit neemt toe, zonnepanelen functioneren beter en het is verzekeringstechnisch interessant. “Alles bij elkaar is het voor vastgoedeigenaren een investering die in tien jaar terug te verdienen is. En voor wie die investering niet meteen kan doen, willen we een interessante lening aanbieden”, vertelt Kervezee.

Bijen, vlinders en vogels

Dit ondervond Van Keeken aan den lijve toen hij de innovatieve boomveerconstructie op zijn dak wilde laten plaatsen. Cofinanciering met de gemeente was snel geregeld. Nu hangen er vier bomen in een verenconstructie, zodat de druk over het dak wordt verdeeld en de boom met de wind kan meebewegen. “Wij zijn de eerste in Nederland die op deze manier vier bomen op het dak heeft laten plaatsen”, aldus Van Keeken. “We worden wel het ‘laboratorium van vergroening’ genoemd, want er vinden bij ons voortdurend testen plaats. Er zitten sensoren in de kluit die meten hoe het met de wortels gaat, er is een wormenboer langs geweest om met wormen wat extra lucht in de wortels te brengen en er komt regelmatig een professor van de TU Delft langs. Je ziet de biodiversiteit gewoon voor je ogen toenemen. De eerste zomer zaten we op het terras in de zon, tussen de bloemetjes en vlinders en bijen. Zien we opeens dat er ook een eend zit te broeden! Hadden we even later twaalf jonge eendjes op het dak. Het sloeg direct aan.”

Meer biodiversiteit

Van Keeken spreekt veel met Ron Kervezee van de gemeente Alphen aan den Rijn, actief lid van de Groene Cirkel Groene Gezonde Stad, waarin het draait om samenwerken rond dezelfde droom. “Ik werk nu anders samen met de gemeente dan voorheen”, aldus Van Keeken. “Ik ken de weg beter en zij horen mij beter. Het contact is intensiever. Vroeger praatte je meer tegen de gemeente, nu met.” Vanuit de gedeelde droom om meer groen in het centrum te realiseren, worden nu steeds meer stappen gezet. “De biodiversiteit neemt zo snel toe. Het verbaasde me hoe snel we al meer dieren zagen. Dat is supergaaf. En het draagt bij aan de aantrekkelijkheid van het centrum.”

 

Volg de LinkedIn-pagina van Groene Cirkels om op de hoogte te blijven van het nieuws van alle Groene Cirkels.

Gepubliceerd: