On the move to Delft

Festo vergroent het bedrijventerrein

Lodewijk Hoekstra, kwartiermakend ambassadeur van Groene Gezonde Stad, bezoekt het technische bedrijf Festo in Delft, dat een versteende parkeerplaats omvormde tot een groene tuin van 500 m². Festo laat zien dat vergroenen haalbaar én waardevol is. Groene bedrijventerreinen zijn niet alleen goed voor klimaat en biodiversiteit. De tuin draagt ook bij aan biodiversiteit, welzijn van medewerkers, creativiteit en aantrekkingskracht op nieuw talent. Festo maakte gebruik van de provinciale subsidie Groen werkt beter, wat hielp om het project te realiseren. 

“We wilden geen versteend parkeerterrein meer”

Een paar jaar geleden moest ProRail werkzaamheden uitvoeren bij station Delft Campus, vlak achter het bedrijfspand van Festo. Ze huurden tijdelijk een stuk terrein van Festo en beloofden het in ‘oude staat’ terug te brengen. Maar dat was simpelweg een grijs, verhard parkeerterrein – en dat wilden ze bij Festo niet meer. “Dat vonden we niet meer van deze tijd,” vertelt René Kluf van Festo. “Iedereen heeft te maken met hittestress. We hadden die parkeerplaatsen niet meer nodig, dus we vroegen onze medewerkers: wat willen jullie dan met die 500 m²?” Het antwoord was duidelijk: maak er een tuin van.

Techneuten met groene vingers

Hoewel Festo een technisch bedrijf is, bleek de betrokkenheid bij duurzaamheid groot. “Die techneuten bij ons, die zijn juist heel erg met natuur en CO₂-reductie bezig,” vertelt René. “Dus als we dan een stuk terrein hebben waar we wat mee kunnen, dan maken we daar iets moois van. Een plek waar je buiten kunt lunchen, even tot rust kunt komen, of waar je gesprekken voert met collega’s.”

De tuin is ontworpen in overleg met medewerkers, met hulp van een hovenier. “We wilden ook graag een publiekstrekker,” lacht René. “Dus we hebben een enorme BG-cilinder – een product van ons – omgebouwd tot barbecue.” Medewerkers krijgen een voucher om daar jaarlijks gebruik van te maken.

Subsidie 'Groen werkt beter'

Via een bekende hoorde René over de subsidieregeling Groen werkt beter van de provincie. “Dat had geen treffender naam kunnen hebben,” zegt hij. “Want het is ook echt zo: groen werkt beter.” Met hulp van de subsidie werd extra aandacht besteed aan biodiversiteit, bijvoorbeeld met inheemse beplanting voor wilde bijen. “Die schijnen nogal kieskeurig te zijn,” zegt René met een glimlach.

Subsidieregeling Toekomstbestendige bedrijventerreinen Zuid-Holland

De subsidieregeling Toekomstbestendige bedrijventerreinen Zuid-Holland – ook wel ‘Groen werkt beter’ genoemd – is een vervolg op de subsidieregeling verduurzaming bedrijventerreinen.

De belangrijkste wijzigingen op een rijtje:

  • Individuele ondernemers kunnen ook gebruik maken van de regeling;
  • Er zijn meer mogelijkheden rondom energie;
  • Campussen mogen ook gebruik maken van de regeling;
  • De subsidiehoogtes zijn aangepast.

Groen als werkgeversmerk

De tuin blijkt een succes: collega’s zitten er graag, er worden presentaties gegeven onder het zonnedoek, vogels nestelen, en soms spot je een kolibrievlinder. “Ik heb een keer een collega met een camera naar buiten zien rennen omdat hij zoiets bijzonders zag.”

Het groene initiatief levert meer op dan biodiversiteit en werkgeluk. “Het helpt ook om talent aan te trekken,” zegt René. “We zitten naast station Delft Campus, waar elke dag duizenden studenten langslopen. Jongeren vinden het belangrijk dat een bedrijf duurzaam en MVO bezig is. We hebben zelfs meegemaakt dat iemand voor minder geld bij ons kwam werken – vanwege dit soort dingen.”

Gemeente Delft als partner in vergroening

“Een prachtvoorbeeld”, noemt Diny Tubbing van de gemeente Delft het project van Festo. “Dit laat zien hoe een tuin op een bedrijventerrein als ambassadeur kan fungeren voor het hele gebied. Juist die verhalen brengen de groene beweging op gang.”

Diny benadrukt dat Delft vergroening, biodiversiteit en klimaatadaptatie serieus neemt – ook binnen de enorme binnenstedelijke bouwopgave. “We moeten 30.000 tot 40.000 woningen bouwen binnen bestaand gebied. Dat betekent ook dat je heel goed moet nadenken over hoe je groen en natuur een plek geeft in een verdichte stad.” Dan gaat het om meer dan een nestkastje: groene daken, gevels, open verharding op parkeerplaatsen – allemaal dragen ze bij aan verkoeling en leefkwaliteit.

Groene Cirkel en Werklandschappen van de Toekomst

De gemeente is actief in de Groene Cirkel Groene Gezonde Stad, een netwerk van gemeenten, provincies, bedrijven en kennisinstellingen die samen optrekken om de droom Radicale Vergroening 2030 waar te maken.

Ook het programma Werklandschappen van de Toekomst speelt een rol. Binnen dit innovatiedistrict werken partijen samen om natuurinclusieve oplossingen op bedrijventerreinen te realiseren. Denk aan waterdoorlatende bestrating of slim regenwatergebruik. “En het mooie is: het werkt. We hebben het getest op de Green Village, en het wordt nu op steeds meer plekken toegepast,” zegt Diny.

De gemeente kan het niet alleen, benadrukt ze. “We doen het samen. Of je nou bewoner of ondernemer bent: samen maken we de stad. En dat begint met ambitie. En met verhalen die mensen verwonderen over wat er allemaal al kan.”

Laat je inspireren!

Bekijk de video, beluister de podcast en laat je inspireren door dit groene voorbeeld uit Delft. 
Want: groen werkt beter.

Bekijk de video van het bezoek (3 min)
Beluister het gesprek in de podcast (26 min). Ook via de gebruikelijke podcastkanalen.

Gepubliceerd: